SAFENED

Proactive gastvrije beveiliging

SAFENED - Proactive gastvrije beveiliging

Security Profiling; Hoe werkt het?

Security Profiling en Security Questioning wordt in de (vitale) sectoren al vele jaren toegepast. Sinds enige tijd wordt profiling niet alleen maar in deze sectoren toegepast, maar merken wij steeds meer, dat particuliere beveiligingsorganisaties deze proactieve manier van beveiligen omarmd hebben en proactief beveiligen en security profiling willen gaan toepassen.

De proactieve beveiliger is in staat om tijdig op een professionele manier melding te maken bij onder andere de externe hulpdiensten. Door alert op te treden en het “op tijd” signaleren van zogenaamde verdachte indicatoren is de proactieve beveiliger in staat om een mogelijke Modus Operandi (werkwijze van criminelen en terroristen) vroegtijdig te herkennen.

Voor een proactieve gastvrije beveiliger op locatie is er meer nodig dan alleen theoretische kennis. SAFENED traint al enkele jaren structureel haar beveiligers in het proactief gastvrij beveiligen en het toepassen van security questioning, wat een belangrijk onderdeel is van Security Profiling.

Het integraal toepassen van proactieve beveiliging en security profiling binnen de organisatie kan alleen slagen door deze methodiek binnen alle lagen van de beveiligingsorganisatie structureel te blijven oefenen. Dit betekent dat niet alleen de securitymanager of coördinator beveiliging opgeleid wordt, maar dat alle lagen binnen de organisatie dagelijks “on the job” geoefend en getraind worden.

Door het structureel oefenen en het naspelen van actuele modus operandi zijn de proactieve beveiligingsbeambten bewuster van hun taak en onderscheiden zij zich van de traditionele beveiligers. De proactieve beveiliger is in staat te handelen uit ervaring in plaats van eerst de instructies te lezen en hiermee kostbare tijd te verliezen. Door deze methodiek integraal toe te passen zijn beveiligers eerder geneigd iemand op een gastvrije manier aan te spreken. Door veel te oefenen wordt de drempel lager. De proactieve beveiligers zijn door het toepassen van security questioning in staat om escalatie of een incident te voorkomen in plaats van te genezen.

Terug naar het overzicht

Reacties:

Er zijn nog geen reacties achtergelaten. Ben jij de eerste?


Plaats een reactie:

Naam:
Emailadres:
Bericht:
* Emailadres wordt niet getoond. Wil je een eigen afbeelding bij je reactie, meld je aan bij Gravatar.