SAFENED

Proactive gastvrije beveiliging

SAFENED - Proactive gastvrije beveiliging

Kerstbomen en kerstversieringen veilig?

Kerst komt er weer aan en natuurlijk willen we zowel thuis als op de werkplek een gezellige sfeer creëren.
Bedenk hierbij wel dat kerstversieringen ook een minder leuke sfeer kunnen creëren als het niet aan de eisen voldoet. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een kerstboombrand :

https://www.youtube.com/watch?v=tOvfGj_jB68 en https://www.youtube.com/watch?v=ujVShrhSCKE

Niet alleen de kerstbomen maar ook andere kerstversiering kan de oorzaak hiervan zijn. Veilige kerstversiering/bomen hebben een certificaat. Controleer of deze aanwezig is en of dat deze geldig is. Zorg dat de verlichting van de kerstbomen en kerstversieringen op een tijdklok zitten. Zorg er ook voor dat je geen versieringen, kerstbomen, decoratie etc. in de trappenhuizen en aan de brandscheidingen plaatst. Dit kan voor zeer nare situaties zorgen.

Is uw kerstversiering veilig?
Kerstversiering is gezellig, maar het brengt ook risico’s met zich mee. En u wilt niet dat er door de kerstversiering ongelukken gebeuren in uw bedrijf. We herinneren ons allemaal de brand nieuwjaarsnacht in Volendam in een café. Stond u stil bij een kerstboom met veilige versiering, toen u uw bedrijf versierde? Heeft u de versiering gecontroleerd? Is uw kerstversiering veilig?

Brandveilig versieren
Voor u, uw medewerkers en gasten is het leuk als uw bedrijf rond de kerstdagen versierd is. Maar het is ook belangrijk dat uw bedrijf veilig versierd is. Een aantal tips om uw bedrijf veilig te versieren hebben wij voor u op een rij gezet.

Veilige kerstversiering

  • Gebruik liever een geïmpregneerde kerstboom dan een echte kerstboom.
  • Gebruik geen echte kaarsen in de kerstboom of als verdere decoratie. Er zijn tegenwoordig prachtige nepkaarsen in allerlei formaten met ledverlichting te koop.
  • Gebruik alleen geïmpregneerde kerstversiering. Dit staat op de verpakking. Weet u het niet meer, of twijfelt u. Knip een klein stukje van de boom of versiering af. Houd hier 5 seconden een aansteker onder. Gaat het stukje branden en blijft er niets meer over dan een hoopje gesmolten plastic of as, dan is het niet geïmpregneerd en niet veilig. Als er geen brand ontstaat, dan is het artikel wel geïmpregneerd.

Algemene veiligheid
Let op bij de verlichting van de kerstboom. Staat deze te ver van een stopcontact, gebruik dan geen stekkerdozen aan elkaar. Dit is niet veilig. En gebruikt u een haspel, dan moet u deze helemaal uitrollen om oververhitting te voorkomen. Plaats geen kerstversiering voor nooduitgangen, vluchtroutes of blusmiddelen. Deze moeten ten alle tijden bereikbaar blijven.
Een losliggend snoer van het stopcontact naar de kerstboom, tapet u vast aan de vloer. Zo kan er niemand over struikelen.

 

Kijk voor meer tips en voorschriften op: http://www.112bhv.nl/content/uploads/kerstfeest_en_brandveiligheid.pdf

Terug naar het overzicht

Reacties:

Er zijn nog geen reacties achtergelaten. Ben jij de eerste?


Plaats een reactie:

Naam:
Emailadres:
Bericht:
* Emailadres wordt niet getoond. Wil je een eigen afbeelding bij je reactie, meld je aan bij Gravatar.