SAFENED

Proactive gastvrije beveiliging

SAFENED - Proactive gastvrije beveiliging

De beveiliger anno 2016

De traditionele beveiliger verdwijnt. Vooral omdat de markt verandert. “Van de beveiliger wordt een professioneel en actief optreden verwacht. Alert zijn alleen is niet voldoende”, zei Mariana Clarijs van de Nederlandse Veiligheidsbranche tijdens de uitreiking van de V-factor 2015 door minister Ard van der Steur van Veiligheid & Justitie. Van de drie genomineerden kwamen er liefst twee van SAFENED. Ook de winnaar, Dennis van Eijk, is beveiliger bij SAFENED.

De beveiliger van nu is een persoonlijkheid die actief inspeelt op zijn of haar omgeving, die communicatief is en vertrouwen opwekt. Opdrachtgevers stellen steeds hogere eisen. Men wil meer efficiency en verwacht daarom dat de beveiliger onder normale omstandigheden inzetbaar is voor andere taken, zoals het bemannen van de receptie, aansturen van facilitair onderhoud en het begeleiden van gasten. Gelijktijdig vereisen veranderende risico’s dat de beveiliger niet langer afwacht, maar proactief optreedt om incidenten in een zo vroeg mogelijk stadium te bestrijden.

Volgens operationeel directeur Hanneke Parlevliet van SAFENED maakt dit het beveiligingsvak uitdagender, maar ook interessanter. “De selectie wordt strenger, de inwerkprocedures veranderen en er gaat meer dan ooit aandacht uit naar de sociale vaardigheden van de beveiliger. Hierdoor verbetert ook het imago van het vak, waardoor het aantrekkelijker wordt om in de beveiliging te werken.”

Voorbereid

“Voor opdrachtgevers kan het complex zijn om beveiligers de juiste balans van opleidingen en aansturing te geven. Ook is het lastig om ‘out of the box’ te denken”, stelt Parlevliet. “En juist dat is zo belangrijk, want de moderne beveiliger kan veel meer, dan wat traditioneel verwacht wordt. “De achterdochtig kijkende bewaker van vroeger is nu een vriendelijke gastheer, die mensen direct een warm gevoel geeft over de organisatie die zij bezoeken. Intussen is hij ook alert en getraind om adequaat in te grijpen als zaken mis dreigen te gaan.”

SAFENED onderscheidt zich door gebruik van de methodiek ‘Voorbereid op het onverwachte’, waarbij beveiligers periodiek getraind worden om juist te handelen in uitzonderlijke situaties. Zij staan bij N’Lloyd geregistreerd als Registered (Highrisk) Security Officer en dat verplicht hen tot regelmatige herhalingstrainingen, die in een persoonlijk ‘beveiligingspaspoort’ worden opgetekend. “Onze medewerkers zijn zelf verantwoordelijk voor het volgen van herhalingstrainingen, het doen van oefeningen en het op peil houden van hun kennis en vaardigheden, passend bij het takenpakket onze opdrachtgevers”, benadrukt Parlevliet.

Visitekaartje

De operationeel directeur van SAFENED merkt op dat het lastig is om je als particuliere beveiliger te onderscheiden. “De bedrijven roepen allemaal hetzelfde over kwaliteit, betrouwbaarheid en gastvrijheid, zodat voor de klant weinig anders over blijft dan selecteren op prijs. Wij vinden daarom dat kwaliteit meetbaar moet zijn, bijvoorbeeld via evaluaties, maar dat je vooral moet investeren in de eigen organisatie. Want een tevreden medewerker straalt dat uit bij de opdrachtgever en daar is hij vaak wel het eerste visitekaartje van de organisatie!

Terug naar het overzicht

Reacties:

Er zijn nog geen reacties achtergelaten. Ben jij de eerste?


Plaats een reactie:

Naam:
Emailadres:
Bericht:
* Emailadres wordt niet getoond. Wil je een eigen afbeelding bij je reactie, meld je aan bij Gravatar.